ЛАЗАР КАНЕЛОВ SOFTWARE DEVELOPMENT LEAD

Какво ви накара да учите в ТУ-София?

 

Казвам се Лазар Канелов. Завършил съм Факултет Автоматика, Катедра „Системи и управление“ през 2014 г. В момента работя като Software Development Lead в американска софтуерна компания, в областта на cloud-базирания софтуер. Възможността да стана инженер и да имам познания в много области на науката и техниката ме подтикнаха да уча в ТУ-София.

 

Най-запомнящият се за Вас момент в ТУ-София?

 

Дипломната защита.

 

На какво Ви научи ТУ-София?

 

Организация, дисциплина и справяне с проблеми.

 

Кое прави ТУ-София различен от другите университети?

 

Хората.

 

Какво Ви вдъхнови да изберете сегашната си професия?

 

Това, че имам възможност да работя по сериозни проекти, които имат голямо въздействие върху широк кръг от хора, навсякъде по света.

 

Най-голямото Ви предизвикателство в професионален план?

 

Бих казал, че няма „най-голямо“ предизвикателство, всяко предизвикателство само по себе си е интересно, защото е уникално и е предпоставка човек да научи нови неща. Казвам го, като човек, който е започнал от embedded системи, минал през индустриална автоматизация, различни видове приложен софтуер, машинно самообучение и стигнал до проектиране и разработка на enterprise cloud-базирани системи (SaaS).

 

 

Вашата философия за успешна реализация?

 

Мисля, че няма никаква „философия“, просто човек трябва да е супер добре технически подготвен и да има инженерен/системен подход към нещата. Ако тези две условия са налични, то успехът е неизбежен, във високотехнологичната среда, в която живеем, и постоянното търсене на инженери.

 

Най-ценният съвет, който получихте от живота до момента?

 

Според мен животът постоянно дава ценни съвети, по-скоро е въпрос на начин на мислене (mindset) човек да ги интерпретира правилно и да извлече ползата от тях.

 

Какъв съвет бихте предложили на младите висшисти, които сега се дипломират?

 

Съветът ми към тях е да се фокусират върху проекти/компании, които решават реални човешки проблеми. Удоволствието и мотивация, когато си разработил/работиш по нещо, което подобрява живота на хората, е несравнимо. И още нещо, винаги отделяйте внимание на разбирането за това как работят нещата, които използвате, независимо дали става въпрос за хардуер, операционна система или нещо друго.

 

Защо е важно за възпитаниците да останат във връзка с университета и колегите си?

 

За да могат да дадат пример и да мотивират младите.

  • Споделете тази публикация
Skip to content