ИНА ГЛУШКОВА СОФТУЕРЕН ИНЖЕНЕР В PROGRESS

Стъпките, които предприехте, за да се реализирате в професионален план?

 

Казвам се Ина Глушкова и завърших бакалавър по компютърно и софтуерно инженерство през 2018г. През 2020 г. защитих и магистърска степен по електронно управление.  Към настоящия момент съм софтуерен инженер в Progress.

Част съм от Progress KendoReact екипа, в който разработваме библиотека с уеб компоненти, използвайки React и TypeScript, която подпомага работата и разработката на други програмисти. В процеса на писане на код вземаме предвид различните ситуации за употреба на даден компонент, като се стараем те да бъдат гъвкави в своята употреба и удобни за доразвитие, спрямо нуждите от нови функционалности. Друг интересен аспект е и поддръжката на библиотеката. Той се изразява в комуникацията с клиентите през специална платформа, в която те задават своите въпроси. Те могат да бъдат всякакви – от желанието за нова финкционалност на даден компонент до нуждата от направата на демо за конкретна употреба на продукта или кратка насока по даден  казус. Обратната връзка на клиента е важна, защото спрямо нея се планират новите компоненти и се доразвиват предишните. Работата е интересна и динамична тъй като сферата се развива бързо и е необходимо да си в крак с най-новите тенденции в технологиите.

Една от най-важните стъпки за мен беше намирането на първата работа. Смятам, че университетът ти дава средата и е само началото. Започваш да учиш истински когато си в работна среда и практикуваш ежедневно, когато се интересуваш как да се развиваш.

Търсейки подходящото място, попаднах случайно на обява за стаж в Progress, благодарение на препоръка от приятел. Бях заинтругавана веднага след като видях за какво става въпрос. Фирмата разработва собствени продукти. По този начин работата е фокусирана и винаги се стремиш да ставаш по-добър. Друг аспект е, че Progress е корпорация, което за мен означава сигурност, а след повече от година и половина във фирмата, мога да кажа, че е и грижа. Определено бих отличила  компанията като топ работодател. Progress предлага атрактивни социални придобивки, а средата е приятелска и сплотена. Балансът между работата е личният живот е лесно постижим. Работното време е гъвкаво и основният приоритет е качеството. Не на последно място – във фирмата има много специалисти, които винаги се отзовават при нужда от помощ. Има много и от кого да се научиш, което за мен най-голямото преимущество.

 

Типичните предизвикателства в областта, в която работите?

 

Едно от най-големите предизвикателства за мен беше да намеря среда, в която да ми е интересно да работя. Програмирането има много измерения и понякога отнема време да стигнеш до това, което е твоята същност като професионалист. Винаги може да се премине от едно направление в друго, но, когато си неопитен, изисква повече търсене и писане на различен код, за да намериш себе си.

Едно от нещата, които направих, за да открия моето място, беше да пиша всякакъв код на различни езици. Минах разнообразни курсове, които ме запознаха с различните видове на писане на код, докато не открих своя.  

 

Вашите бъдещи цели в професионален план?

 

Да бъда все по-добър специалист. За мен това се изразява в по-голям набор от знания и повече практика, което би довело до повече и по-комплексни и интересни казуси за разрешаване.

 

Какво научихте от досегашния си опит?

 

В тази сфера винаги има предизвикателства и нови неща за учене. Винаги има моменти на съмнение и трудности. Най-важното е да си целеустремен и мотивиран. Предизвикателствата ни предоставят възможност да погледнем нещата от друг ъгъл и да научим нещо ново. В повечето случаи едно нещо никога не работи от първия път, а изисква своето време, отдаденост и внимание. 

 

Какъв съвет бихте дали на студентите, които са в самото начало на тяхната професионална кариера?

 

Бъдете упорити, мотивирани, търсете себе си в това, която правите. Забавлявайте се и не се отказвайте. Началото е винаги по-трудно, но рано или късно пъзелът започва да се подрежда, нещата „кликват“ и всичко си идва на мястото. 

 

  • Споделете тази публикация
Skip to content