ЗАКИ АБДУЛРАХИМ IBM Z SYSTEM SOFTWARE MANAGER

Стъпките, които предприехте, за да се реализирате в професионален план?

 

Заки Ахмед Абдулрахим е ръководител на глобален екип за поддръжка на софтуерен продукт. Част е от екипа на IBM България от 2012 година. Учи в ТУЕС, след това завършва ТУ-София през 2015 година като бакалавър Телекомуникации. Щастливо женен от 6 години насам, също така горд баща на 3,5 годишен палавник – никога няма да сте готови за деца, колкото по-рано, толкова по-добре, защото ще имате повече време и енергия, за да се научите.

Първа стъпка да започна да работя! Да намеря място, където се чувствам щастлив и удовлетворен от работата и от колектива, с който работя. След това да бъда смел и активен в различни инициативи, свързани с бизнеса и не само. Да не възприемам провала като нещо негативно, а като урок, от който да взема най-доброто, за да не повторя същите грешки следващия път. Професионалното развитие е свързано с уменията, които имаме, но е важно да следим за правилния момент, за да можем да яхнем вълната“ в най-подходящия такъв  – когато започнах да работя за IBM Client Innovation Center в София, точно бяхме започнали да го развиваме, тоест бях на правилното място, в правилния момен и с точните умения.

 

Типичните предизвикателства в областта, в която работите?

 

Различни предизвикателства от техническа ескалация за разрешаване на даден казус и оркестрирането на екипи, за да се стигне до решение, до работа с хора с цел тяхната мотивация и постигане на зададени цели. Основно сме  фокусирани върху подобряване на услугите, които предоставяме, за да можем да продължим да сме лидер в това, което правим.

 

Вашите бъдещи цели в професионален план?

 

Моята цел в дългосрочен план е да работя като ръководител  на проекти с външни клиенти за изготвяне на технически решения. Такава роля включва изграждането на техническо предложение, сформиране на работна група, изграждане на времеви план за изпълнение, ръководство за постигане на дадените цели и предоставяне на техническото решение в уречените срокове.

 

Какво научихте от досегашния си опит?

 

Да не се плаша от предизвикателства, защото когато излезем от комфортната си зона, тогава се учим и развиваме най-много. Също така, че трябва да имам изграден баланс между работата и личния ми живот- да намирам време за почивка и за моето семействo. Стремя се да съм заобиколен от по-умни хора във всяка следващата роля, за да съм мотивиран в това да се уча и развивам на следващото ниво.

 

Какъв съвет бихте дали на студентите, които са в самото начало на тяхната професионална кариера?

 

Бъдете смелиникой не очаква от вас да сте готови да изпълнявате роля, за която сте наети от ден едно. Питайте рано и навреме, няма глупави въпроси. Експериментирайте с различни предизвикателства, за да намерите най-подходящото за вас. След като го намерите, задайте си ясни, постижими и обвързани времево цели, защото разликата между целта и мечтата е крайният срок. Не забравяйте да бъдете хора преди всичко. За тази цел поддържайте добри взаимоотношения, защото техническите умения са съществени, но така наречените меки умения“ биват много често подценявани.  УСПЕХ!

  • Споделете тази публикация
Skip to content