Националната стажантска инициатива „Оставаме в България“

Благоприятна бизнес среда за активните и талантливите

- Иновативни идеи и концепции за по-добро бъдеще и качество на живот в България

- Студенти от ТУ на стаж в Европейския парламент

Студенти от Техническия университет взеха участие в Националната стажантска инициатива „Оставаме в България“ на Съвета на жените в бизнеса. С предложените иновативни идеи и концепции за решения за по-добро бъдеще и качество на живот в България те се класираха (12.09.) сред финалистите. Сред първите пет най-иновативни проекта, които печелят едномесечен стаж в Европейския парламент в Брюксел, са:

Ралица Велева, 4 курс, специалност Публична администрация с проекта „Колега за един ден“ и Ралица Банкова, 2 курс, специалност „Графичен и web дизайн“ с проекта „MeDICOM – десктоп приложение за визуализация и обработка на медицински изображения“.

Мартин Ралчев, 4. курс, специалност Енергетика и Джейхан Барутев, 2 курс, специалност Възобновяеми източници на енергия с проекта „Безпилотен летателен апарат за нуждите на Енергетиката“ ще бъдат на работно посещение в Европейския парламент.

Ивета Стамова, бак., специалност Публична администрация с проекта „Повишаване на административния капацитет в общинска администрация Мъглиж, чрез въвеждане на частен облак за предоставяне на електронни административни услуги“, получи парична награда.

Георги Георгиев, 4. курс, специалност Индустриален мениджмънт проекта „Реалност отвъд граници“, получи сертификат за участие.

Националната стажантска инициатива „Оставаме в България“ на Съвета на жените в бизнеса е мащабна стажантска инициатива в България, чиято цел е да подкрепи младите хора да реализират потенциала си в България и да потърсят професионална реализация в страната. Български и международни компании, членове на Съвета на жените в бизнеса в България, са обединени за създаване на благоприятна среда за кариерно развитие на активните и талантливи млади хора на България. За втора поредна година патрон на инициативата е госпожа Ева Паунова, евродепутат. Тази година проектът беше подкрепен и от госпожа Мария Габриел, евродепутат, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на Средиземноморието, Близкия изток и Северна Африка и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП.

Кампанията стартира през 2015 г. с конкурса за есе „Стажът – първа стъпка в моята кариера“ и постави началото на поредица инициативи на Съвета, насочени към младите таланти на България. През 2016 година се постави началото на конкурса „Иноватори на бъдещето – Стажанти 2016“, в който студенти и ученици от 12-ти клас представиха своите иновативни идеи и концепции за решения за по-добро бъдеще и качество на живот в страната.

В рамките на конкурса бяха представени над 70 проекта (голяма част от които, от студенти на ТУ - София) в областите: Технологии и иновации; Инфраструктура и околна среда и Социални иновации и човешки ресурси. След оспорвана борба и дълги дискусии на журито от представители на компаниите-членове и Управителния съвет на СЖББ, отличени бяха най-добрите и иновативни проекти.