Конкурс „Наградите на БАИТ 2017"

Младежката награда спечели ученик от ТУЕС

За „принос в развитието на информационните и комуникационните технологии“ ученикът Илиян Кордев, 12г клас, от Технологично училище "Електронни системи" към Техническия университет - София, бе отличен в категорията „Младежка награда на БАИТ“ в седмия конкурс „Наградите на БАИТ, 2017." Проектът, с който Илиян се пребори за престижната награда сред 14 претенденти, е „TRUSTY – система за откриване на пробиви в сигурността на устройства, базирани на Линукс операционна система, използвайки идентификаторите на процесите за входна информация на многослойна невронна мрежа“. Системата разпознава атаки от типа „отказ на услуга". 
Церемонията по награждаване на победителите се проведе (27.02.2018) под патронажа на Президента на Република България Румен Радев и под егидата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Получавайки наградата, дванадесетокласникът изрази специални благодарности към научния си ръководител гл. ас. д-р Димитър Николов от ТУ – София и преподавател в ТУЕС и директора на училището, доц. д-р инж. Стела Стефанова и подчерта: „Постижението ми е комбинация от много фактори, но един от тях е уникалната атмосфера и взаимоотношения в ТУЕС."
Пред медиите Илиян сподели: „Идеята за „TRUSTY" дойде, когато посетих семинар на тема информационна сигурност и разбрах, че половината световни корпорации стават жертва на хакерски атаки, въпреки че имат инсталирани защитни стени, загубите им се изчисляват на стотици милиарди долара. Прогнозираните разходи за борба с киберпрестъпленията в световен мащаб до 2023 г., ще надхвърлят един трилион долара, а мащабът на атаките, ще надхвърли шест милиарда души. Създадох TRUSTY, за да мога да допринеса за подобряване на информационната сигурност."
След завършване на училището Илиян планира да създаде компания, която да се заеме с пълната реализация на продукта и предлагането му на пазара.