Георги Дамболов - спечелил Стипендия "Обучавам се в ТУ-София за да се реализирам в България"

Като част от кампанията "Ако си дал, не си живял напразно..." е стипендията "Обучавам се в ТУ-София за да се реализирам в България", на стойност 5000 лв. предоставена от инж. Васил Велев.

Представяме Ви Георги Дамболов, спечелил стипендията:

Представете се...

Казвам се Георги Данаилов Дамболов, от град Казанлък. Студент съм в Технически университет София - Филиал Пловдив. Изучавам специалността Авиационна техника и технологии във Факултета по машиностроене и уредостроене, като същевременно изучавам и втора специалност - Машиностроителна техника и технологии в същия факултет. В момента завършвам трети курс.

Какво е усещането да си стипендиант?

Предполагам, че първата емоция на всеки студент, получил обаждане или е-mail, с новината, че печели дадена стипендия, е тази на еуфория. Така беше и с мен. В следващия момент обаче човек трябва да осъзнае, че това е една голяма отговорност, а именно - да оправдаеш гласуваното ти доверие. Не мисля, че човек трябва да е прекалено горделив, но за мен е чест да бъда част от тази стипендия.

В какво ще вложите стипендията?

Понеже вече наближава края на моето обучение, мисля да я вложа в курсове или програми за развитие, конкретно насочени към авиацията или машиностроенето, като ще се опитам да се възползвам от такива с практическа насоченост. Имам желание в бъдеще да инвестирам и в дял или в бизнес с производство в България, но смятам, че първо човек трябва да вложи в себе си, за да е успешен в последствие.

От къде разбрахте за стипендията?

За стипендията разбрах от сайта на Център "Кариера и възпитаници", обявата беше много добре написана и веднага грабна вниманието ми.

Какво знаете за Център "Кариера и възпитаници (алумни)"?

В интерес на истината дори не знаех за съществуването на Алумни преди тази стипендия. След като видях обявата се обадих на посочения номер, за да попитам как става кандидатстването на човек от филиала. Обясниха ми, че на Денят на кариерата (едно много добро събитие на ТУ за намиране на стаж и работа) в Пловдив ще има представители от Алумни. Там се запознах с две много учтиви госпожи, на които искам искрено да благодаря, че успяха да ме просветлят колко много може да се научи и колко полезен е Центърът "Кариера и възпитаници".  Това е портал, преминаването през който може да отвори хиляди възможности за бъдещото развитие на студентите, и там винаги ще Ви бъде обърнато внимание и ще получите помощ за вашата кариера.

Кое е най-интересното Ви участие в университетско или извън университетско мероприятие?

Мероприятието, което определено ме изуми, беше "ИзявениТЕ". Събитието беше среща-коктейл на изявени студенти от ТУ - София, като присъстваха представители на различни компании и преподаватели и ръководители от университета. Презентациите на различни клубове и техните разработки бяха много интересни, а в бъдеще се надявам и филиалът в Пловдив да се похвали със свои клубове с подобни разработки.

Коя е вашата професионална „страст“?

Интересът ми към всичко техническо още от дете ме кара да не спирам да се развивам в тази сфера, и да търся всичко ново и интересно, свързано с техниката. Но като истинска "страст" мога да определя само една сфера - тази на авиацията. Желая да се развивам в тази сфера, и се надявам в бъдеще в България тя да набере по-голяма популярност и да се отворят повече работни места, а някой ден - дори местно производство.

Какво искате още да научите/направите в професионален план?

До целите, които искам да постигна, пред мен има още много път, много неща които трябва да усвоя и много умения, които трябва да придобия. Като за начало искам да завърша моите бакалавърски степени и да продължа с магистърска степен, отново в Техническия университет. През свободното ми време искам да се възползвам максимално от различни стажове, за да имам поглед върху повече производства и компании. Обмислям и стаж или курс в чужбина, за да видя и друга перспектива над определени задачи и проблеми.

Какви са Вашите бъдещи планове за реализация в професионален план?

Надявам се след приключване на обучението ми да се реализирам в динамичната среда на авиационното производство, или поне в различни производства към машиностроенето. Не мисля да прибързвам с намирането на реализация, понеже искам да открия мястото, където ще съм най-полезен и ще се чувствам най-удовлетворен. Желая да се реализирам тук, в България, а защо не и бъдеще да започна частен бизнес в моята родина? Само времето ще покаже, а до тогава мисля да не спирам да се развивам, за да бъда готов, когато това време дойде.