Награждавене на ректора на ТУ - София с ордена “Академични палми” и високо френско отличие за проф. д-р Иван Момчев

 

Проф. д.т.н. Георги Михов, ректор на Техническия университет - София бе награден с ордена “Академични палми” на Министерството на националното образование, висшето образование и научните изследвания на Франция. Високото отличие, връчено от Негово Превъзходителство Ерик Льобедел, посланик на Франция, е признание за неговата цялостна дейност и ангажираност към франкофонията и френския език. Както и за специалната роля на проф. Михов за акредитацията на обучението във Факултета по френско обучение по електоинженерство от Френската комисия за инженерни звания (Commission des titres d’ingenieurs – CTI с възможно най-високата оценка.

                                                                                                                 

За заслуги към образователната система, културата и френския език на тържествената церемония в посолството на Република Франция Н. Пр. Ерик Льобедел, посланик на страната у нас, връчи ( 27.01.) най-високата степен - Командор на ордена на Академичните палми на проф. д-р Иван Момчев, дългогодишен декан на Факултета за френско обучение по електроинженерство. Това е неговата втора награда. Първата е със степен рицар.

 Орденът е третото по значимост отличие във Франция, след Ордена на Почетния легион и Националния орден за заслуги. Създаден е през 1808 г. от Наполеон и има три степени - рицар, офицер и командор. Проф. Иван Момчев е член на създадената през 1962 г. Асоциация на членовете на Ордена на Академичните палми (АМОРА). Институцията е под почетния патронаж на президента на Република Франция, на министъра на образованието и на Великия канцлер на Почетния легион. Тя има над 30 000 члена, сред които и много чужденци от 75 страни.