Цветелин Маринов, 3 курс ФТК, спечели стипендията „От Алумни за бъдещ Алумни“

 

Като старт на кампанията „Ако си дал, не си живял напразно…“ и по случай Студентския празник - 8 декември, център „Кариера и възпитаници (алумни)“ инициира Стипендията „От Алумни за бъдещ Алумни“. Стипенцията цели да подпомогне студентското обучение и да съдейства за  реализация на бъдещи кариерни цели.

Г-н Николай Маринов, възпитаник на Техническия университет - София, отпусна еднократна стипендия в размер на 1000.00 лв за студент 3 или 4 курс, бакалавър (редовно обучение в ТУ – София), факултет по Телекомуникации.

След проведените срещи и интервюта с кандидатите комисията даде своето мнение за кандидатите и г-н Николай Маринов взе решение стипендията да бъде връчена на студента Цветелин Маринов. Неговото представяне ще прочетете в следващите редове.

 

Представи себе си...

    Казвам се Цветелин Маринов, на 21 години и понастоящем съм студент 3 курс във факултета по Телекомуникации към Технически университет - София. Завършил съм средното си образование в Технологично училище “Електронни системи” (ТУЕС) към ТУ-София през 2014 година в специалност “Компютърни мрежи”. Дипломната ми работа се състоеше в проектиране на система, която изпраща SMS с GPS координати на телефон 112 в случай на ПТП. Като ученик  участвах активно в състезания по компютърни мрежи и завърших CCNA курс на Cisco в училищната академия под ръководството на доцент Стела Стефанова. В училището осъзнах, че искам да се занимавам с технически науки и по конкретно с електроника и комуникации. След завършване на 12 клас, реших че искам да продължа своето образование в Техническия университет – София и именно в специалност „Телекомуникации”, защото тя предоставя възможност за усвояване на широк набор от знания, умения и способности, които са необходими на един начинаещ инженер в областта на информационните и комуникационни технологии. Вече като трета година студент се убеждавам, че съм направил правилният избор, като съм избрал да се обучавам и развивам в един много динамичен и бързо развиващ се сектор, който постоянно се разраства и налага в ежедневието ни.

 

Интереси и дейности извън университета...

    Щом започнах в първи семестър през 2014г. се включих и в стипендиантската програма на фирма “СмартЛаб България”, където сега съм част от екип, работещ по различни проекти във фирмата, като се занимавам с проучвания в областта на високите технологии, проектиране на хардуер и писане на софтуер за вградени системи. Също така от няколко месеца съм и сътрудник на граждански договор към фирма “Барин Спортс”, където разработваме система която следи и обработва физическите показатели на професионални спортисти.  Според мен е полезно, когато има баланс между обучението в университета и почасова работа, която е свързана с това което учиш и не ти пречи на учебната дейност.

   През април 2015г. в екип с бивши съученици от ТУЕС участвах в създаването на програмно приложение Iris, което представлява  „Решение за намаляване натоварването на очите, когато сме пред монитора“, като аз проектирах хардуера за измерване на  дистанцията между потребителя и монитора, измерването на осветеността в помещението и задната подсветка, която създава ефекта на  “природната картина” за  човешкото око (http://computerworld.bg/47550_3_otbora__pobediteli_v_rodnite_finali_na_ms_imagine_cup_2015 ) .  С  този проект спечелихме регионалния финал на състезанието на Microsoft - Imagine Cup в категорията “Социалноотговорни каузи”.

   През свободното си време се занимавам с туризъм, платформи с отворен код, проекти свързани с “интернет на нещата” (IoT) и участвам в състезания по роботика.

 

Твоята мотивация да кандидатстваш за стипендията...

   Когато разбрах за стипендията  „От Алумни за бъдещ Алумни“, бях много приятно изненадан, че бивш възпитаник на университета има желание да подкрепи финансово млади и талантливи студенти от нашата специалност. Хубаво е когато виждаш, че някой оценява усилията, които полагаш и иска да те награди. Това действа много мотивиращо на всеки един млад и амбициозен човек и му показва, че трябва да продължава в същия дух. Въпреки, че има и други стипендии, в тази има особен заряд, защото осъществява мост между различни поколения възпитаници на ТУ. Аз съм член на алумни асоциация на моето училище (АЗТУЕС) и винаги съм се стремил да помагам на настоящите ученици ( чрез изнасяне на извънкласни лекции и курсове) и е много приятно чувството, когато виждаш че си допринесъл с нещо, макар и малко в развитието на един млад човек, който е поел по същия път по който и ти. Връзката между настоящите студенти и вече реализиралите се инженери е много важна и трябва да се поддържа и надгражда.

 

Качествата и уменията, които ти помогнаха да се откроиш сред останалите кандидати за стипендията....

   Всички кандидати бяхме достойни да получим стипендията, тъй като всеки от нас е полагал усилия, време и старание в процеса си на обучение и изграждане като инженер. Това което може би ме е откроило повече от другите колеги, е съчетаването на подготовката която получавам в университета с практическия опит, който придобивам от частния сектор.

 

Твоята реакция, когато разбра, че си спечелил...

   Зарадвах се изключително много, когато получих обаждане по телефона и ми съобщиха, че комисията е преценила, че аз заслужавам да получа тази уникална награда. Много е приятно, когато виждаш, че някой те награждава за положените усилия. Това ме мотивира да продължавам да се старая и за напред в учебния процес.

   Искам да благодаря на г-н Николай Маринов,  който като един бивш възпитаник на нашият университет, е решил да подпомогне чрез стипендии амбициозните и старателни студенти. Много е важно за всички упорити и будни колеги да видят, че има хора които искат да ги подпомогнат в процеса им на обучение. Самата кампания на център „Кариера и възпитаници (алумни)“  при ТУ:  „Ако си дал, не си живял напразно...”  е страхотна и би било чудесно, ако има повече бивши възпитаници, които да вземат участие в нея.

 

Бъдещи планове...

   Успешно завършване на бакалавърския курс и продължаване на обучението ми в ТУ с магистратура в същата специалност, а след това и с докторантура. Ще  продължа да участвам в различни състезания и курсове, свързани с електрониката и техниката.

   Ще ми се и аз един ден, когато завършва университета и се реализирам успешно, да мога да зарадвам по същия начин някой амбициозен и упорит студент.