Среща - дискусия „8 успешни алумни дами на ТУ - София“ 07.03.2016 г.

Истинската промяна ще се случи, когато силните жени бъдат мнозинство, а не изключение!

Отдавна успехът на жените в кариерата не е изненада за никого. Откакто се пребориха за равни права с мъжете доказаха, че и те могат да се справят с голяма част от „мъжките задължения“. Факт, обаче е, че все още има професионални сфери, в които жените са кът. И въпреки всичко, днес светът познава много известни и успели жени, било то в науката, политиката, бизнеса. Пътят на повечето от тях към върха е изключително вдъхновяващ. Със своята 70-годишна история Технически университет - София също може да се похвали с дами за пример. Според грубата статистика те са някъде над 80 000. От тях 8 представителки на нежния пол бяха главната причина в навечерието на най-женския празник в календара – 8 март – Международния ден на жената на ООН, да се случи тематичната среща - дискусия - „8 успешни алумни дами на ТУ - София” на наша територия (07.03.2016г.). Събитието се проведе в конферентната зала на Библиотечно-информационния център. Инициативата имаше за цел да продължи идеята от Първата тържествена Алумни среща на ректорското ръководство с наши успешни възпитаници за обмяна на идеи за бъдещо сътрудничество. Също така, да се повиши информираността сред младото поколение жени, затова колко смислена, полезна и вълнуваща може да бъде работата в областта на техническите (инженерни) науки и технологичните компании, както и да се стимулират повече млади дами да изберат техническа специалност в университета ни, ако им предстои кандидатстване. По тези теми беседваха 8 дами – наши възпитаници, участници в дискусията - инж. Ваня Кънева – директор „Човешки ресурси” на „ЧЕЗ България“ ЕАД и член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България, Цветослава Кьосева – вицепрезидент „Бизнес развитие” на „Методия” АД, инж. Десислава Алексиева – мениджър „Меркетинг и продажби” в ТЕХЕМ ЕООД, Емилия Лазарова – директор на Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън” гр. София, инж. Весела Калъчева – изпълнителен директор на БАИТ, инж. Галина Тошева - управляващ съдружник в „3Би Адвайзъри“ ООД, инж. Маноела Георгиева - управляващ съдружник в „АТМ Консултинг партнърс“ ООД, Елена Урумова – собственик и управител на модна марка „Lena - Lena”.


Празничната среща бе реверанс към тях и техния успех в професионален план, повод за гордост и престиж за нашата техническа „Алма Матер”. Тя премина с изключителен успех. На нея присъстваха много студенти от различни специалности в университета. Дискусията протече в духа на празника, отбелязващ постиженията на жените във всяка една обществена сфера, и разисква ролята на образованието и предизвикателствата пред жените в кариерното им развитие. Всички участнички бяха категорични, че пътят към успеха и при двата пола е постлан с много усилия и доза късмет, но изтъкнаха и нуждата от по-голямо женско присъствие на ръководни постове както в частния, така и в обществения сектор. Осемте алумни дами бяха категорични в позицията си за важността от менторска подкрепа в професионалното израстване на всяка успешна жена. А най-трудно преодолимите бариери пред тях, са тези, които сами си налагат. Водещ на предпразничната дамска среща бе доц. д-р Йорданка Ангелова – зам.-председател на Алумни съвета на ТУ.


Специални гости, уважили събитието, бяха ректорът на ТУ – София – проф. Георги Михов, зам.-ректорите по Учебна дейност и акредитация – проф. Любомир Димитров, по Академичен състав и координация – проф. Ради Романски, по Научната и приложна дейност – проф. Иван Кралов, председателят на Алумни съвета на ТУ - София и директор на дирекция „Информация и връзки с обществеността” - проф. Валери Младенов, директорът на дирекция „Международни програми и обмен” – проф. Иван Ячев, както и доц. Йорданка Чобанова - съветник по европейските въпроси на президента на РБ, г-н Росен Плевнелиев, която е и преподавател във Факултета по английско инженерно обучение (ФАИО).


В своето приветствено слово по повод мероприятието ректорът проф. Михов определи участващите дами в предпразничната дискусия като достойни възпитаници на нашия университет. Макар да не е наш възпитаник, съветникът на президента, доц. Йорданка Чобанова, благодари за поканата да присъства на организраната алумни инициатива, като похвали сърдечно организаторите от Центъра на възпитаниците на ТУ за добрата и креативна идея. Според нея успешните жени днес са тези, които са обичани. А те са обичани, защото дават много от себе си в професионален план, защото са дръзки, иновативни, те са тези, които експериментират и които не се отказват.
Официален партньор на събитието бе Български фонд за жените. Медийни партньори, подкрепили инициативата бяха iwoman.bg, в. „Аз Буки” и в. „Технически авангард”.