Петър Светиев

Ръководител отдел Планиране на опорна мрежа

Петър Светиев

Какво ви накара да учите в ТУ-София?

В ТУ ми хареса практическата насоченост. Там могат да се видят, докоснат и изпробват нещата, за които е изписано много теория.

Най-запомнящият се за Вас момент в ТУ-София?

Най-много ме впечатлиха дните на физиката. Практически демонстрации на електричество и механика. Спомням си, че генерираха голяма волтова дъга, която всеки желаещ можеше да усети.

На какво Ви научи ТУ-София?

Въпреки, че специалността ми беше Компютърни системи, аз трябваше да премина през всички основни курсове по математика, физика, химия, електротехника и т.н. Това са науки, за които е изписано много, а ние разполагахме с малко време. Научих се да отсявам и избирам най-полезното измежду многото информация. Оказа се, че тези умения са много важни днес, при използването на Интернет.

 

Кое прави ТУ-София различен от другите университети?

Една от разликите в ТУ, сравнено с други университети, е задължителното присъствие на лабораторните упражнения. Често мрънкахме, че това са безсмислено сложни и далеч от нашата специалност задачи. Но общите трудности сплотиха групата и до днес поддържаме контакти и сме добри приятели.

Какво Ви вдъхнови да изберете сегашната си професия?

Когато бях ученик имаше една реклама за NBА, в която един играч казваше "The problem is in communication between you and your teammate".

Комуникацията е изключително важна, както за хората, така и за машините. Цели цивилизации са пропадали, заради липса на обмен на информация. Колкото и мощен да е един компютър, той е почти безполезен, без достъп до мрежа. А предимствата са повече, ако мрежата е мобилна и можем да продължим да я използваме, когато се местим. Така започнах да се интересувам как са изградени мрежите, разглеждах антените по покривите и се впечатлявах как мобилният ми телефон се свързва динамично с тях. Накрая започнах да работя е един от мобилните оператори.

Най-голямото Ви предизвикателство в професионален план?

В големите организации хората се разделят на групи, които говорят на различни езици - висши менижъри, търговци, инженери, доставчици, клиенти. Всяка група преследва своите интереси и като цяло не се интересува от другите. В крайна сметка, обаче, трябва да излезе общ работещ продукт, който да устройва всички. Най-голямото предизвикателство за мен е да "превеждам" комуникацията между различните групи.

Вашата философия за успешна реализация?

Ако искаш да получиш, първо трябва да дадеш.

Вярвам, че добрите човешки отношения са по-важни от професионалните умения. Стремя се да съм открит и да споделям знанията си, за да получа същото насреща.

Най-ценният съвет, който получихте от живота до момента?

Постоянството винаги се отплаща.

Какъв съвет бихте предложили на младите висшисти, които сега се дипломират?

Университетът е само началото на обучението. Ако искате да успеете, не спирайте да развивате знанията и уменията си.

Защо е важно за възпитаниците да останат във връзка с университета и колегите си?

Защото това са връзки, доказани през годините. Неформалните контакти са по-важни от всички дипломи и сертификати, които ще получите.