Петър Тодоров

Програмист

Петър Тодоров

Стъпките, които предприехте, за да се реализирате в професионален план?

Предприетите от мен стъпки бяха избиране на ясна цел, която да следвам. За да я постигна започнах с постоянно търсене и научаване на всякаква информация, която щеше да ми помогне да се доближа до нея. Непрекъснато усъвършенстване и невероятна упоритост. Отказване да приема провала и загубата. Също така благодарение на Кариерния център в ТУ-София чрез техните напътствия и помощ, успях да се запозная и свържа с фирми в моята сфера.

Типичните предизвикателства в областта, в която работите?

Като програмист всеки ден съм изправен пред много и различни проблеми. За тяхното решаване трябва огромно въображение и непреклонност. Големият обем от информация, която трябва да се усвои и систематизира и кратките срокове за изпълнение на възложените задачи също са предизвикателства, с които трябва да се боря всеки ден. Трябва изключителна организираност и ум остър като бръснач. :)

Вашите бъдещи цели в професионален план?

Бъдещите ми цели са непрекъснато развиване в областа, която съм избрал, а тя е огромна и се развива със светкавична скорост, което изисква голяма отдаденост. А защо не и в още някоя, за да мога опита и уменията, които имам в едната сфера да ги затвърдя и използвам за израстване в другата. Самостоятелно професионално развитие.

Какво научихте от досегашния си опит?

От досегашния си опит, макар и малък научих, че трябва внимателно да изберем с какво искаме да се занимаваме и това нещо да ни доставя удоволствие. И ако искаме нещо достатъчно силно не трябва да се отказваме при първата трудност или провал, защото трудности винаги ще има. Те вървят ръка за ръка с професионалното Ви израстване. Приемете всяка трудност като частичка успех, поучете се от нея, това е най-важното. Без провали, няма успех.

Също така натрупаната теоретичната подготовка е от изключително значение, но ако тя не се превърне в практически опит, просто е безсмислена. И това важи за всяка сфера на професионално развитие. Със започване на работа или стаж ще научите много нови неща в професионален план, но освен това ще научите неща, които не се учат никъде другаде. Така че не изпускайте възможността за това.

Какъв съвет бихте дали на студентите, които са в самото начало на тяхната професионална кариера?

Моят съвет към Вас е следния: Решете внимателно какво искате и след това го преследвайте ожесточено. Поставяйте си междинни цели и ги постигайте, предизвиквайте себе си постоянно. Използвайте всяка отдала Ви се възможност, за да се доближите все по-близо до крайната цел. Учете се от грешките си, но се учете и от грешките на другите. Пътят към успеха е дълъг, бавен и изпълнен с трудности, но не се предавайте!!

 

Пожелавам Ви успешна кариера!