Ивелин Желязков

Електрошлосер на многокофов багер SchRs 1200M в Мини "Марица Изток" ЕАД

Ивелин Желязков

Стъпките, които предприехте, за да се реализирате в професионален план?

Стъпките, които предприех, за да се реализирам в професионален план започнаха още през 2010 година, когато завърших ПГ Св. "Иван Рилски" гр. Раднево, в специалност "Минна електромеханика". След завършване на средно си образование реших, че това е средата, в която искам да се развивам занапред и че това ще сферата, в която се развивам, ще ми носи удоволствие. Енергетиката е много обширна среда за развитие, в която може да се развиваш цял живот, която те учи на дисциплина, самоувереност и решителност. Така и реших да се запиша в ТУ-София точно в тази специалност. С всяка изминала година нещата ставаха все по-трудни, но и по-интересни. Стъпките ставаха все по - големи и сериозни през всяка изминала година. След извървяването, на на този вече 6 годишен курс, аз знам че това е моя професионален план за развитие и занапред. Винаги съм искал да се реализирам в голямо държавно предприятие и то се случи. Всичко това стана до голяма степен на знанията и уменията, които придобих в ТУ-София.

Типичните предизвикателства в областта, в която работите?

Типични предизвикателства... Както за мен, така и за всеки един студент завършил Електро специалност, това са определени трудности, които се случват на работно място разбира се. Все пак ние сме специалност, която се занимава със средно и високо напрежение и отчасти с ниско. А всички знаем, че шега с тока не бива. За да работим самостоятелно и да прескачаме тези предизвикателства трябва с времето да придобием определени качества, които споменах малко по-горе , а именно - самоувереност,  решителност, спокойствие, знания, практика и т.н.

Ще ви дам типичен пример: Аз работя на един от титулярните багери добиващи въглища за държавната ТЕЦ 2 , AES Гълъбово или Контур Глобал Марица Изток 3. Представяте ли си какво би се случило при ел. авария на багера ? Просто спирам производството и подаването на суровина към централите,а от там се забавят и заявките подадени от тях. С една дума - започват загуби за това предприятие. И тук независимо дали е малка или голяма, аз съм длъжен да се справя с тази ел авария, за да може производството да продължи.

И ето тук се намисат качествата, които придобиваме с всеки изминал ден на реално работно място.

Вашите бъдещи цели в професионален план?

Бъдещите ми цели в професионален план, както казах е да се развивам в тази насока. Материята за усвояване в това професионално направление е доста голяма и съм твърдо решен да я усвоя максимално.Надявам се тази воля, амбиция и жажда за знание , един ден да ме доведе и до ръководни позиции  в големи енергийни предприятия.

Какво научихте от досегашния си опит?

В досегашния си, макар и скромен опит до момента, научих, че ако искаш нещо силно и даваш всичко от себе си ще го получиш. Независимо от това, което говорят хората, един човек трябва да бъде целенасочен и амбициран в това, в което иска да се развива в бъдеще. Рано или късно всичко ще дойде на мястото си и тези усилия ще бъдат оценени правилно.

Относно в професионален план, мога да кажа, че практиката за развитие в сферата енергетиката е от ОГРОМНО значение. Като млад и зелен студент в първи и втори курс, мислих че голяма част се крепи на теоретичните знания, но с годините осъзнаваш, че тази насока по-важно от практичните знания няма. Затова драги колеги - учете и усвоявайте знанията си практически. Било то самостоятелно, чрез студентски стажове.

От личен опит мога да кажа, че студентските стажове са едно от основните заслуги за първоначалното ми влизане в пряк контакт с работна среда.

За това не отлагайте, а стажувайте. На мен ми беше от полза. Сигурен съм, че на вас също ще ви бъде!

 

Какъв съвет бихте дали на студентите, които са в самото начало на тяхната професионална кариера?

Аз като един завършил вече студент, също съм в началото на професионалната си кариера. Бих Ви дал съвета, който давах на себе си преди известно време. Първо трябва да сте сигурни, в това което искате и да не се отказвате от него. Винаги ще възникват препятствия и предизвикателства. Не се отказвайте заради такива трудности. Тях винаги ще ги има, важното е да вземете поуката от тях и да ги запаметите в съзнанието си. Просто го приемете  все едно работното място Ви изпитва.

Ако не сте подготвени от първия път, то следващия ще бъдете и така с всеки изминал ден бъде усвоена голяма част от професионалната среда, в която се развивате.

 

Поздрави и много успехи !

Ивелин Желязков