Николай Герасимов

Ръководител QA отдел в Графиксофт ООД

Николай Герасимов

Какво ви накара да учите в ТУ-София?

Николай Герасимов; 2005 г. Бакалавърска степен - Компютърни системи и управление; 2008 г. Магистърска степен – Телекомуникации;

Работя в сферата на информационните технологии като ръководител на QA отдела в "Графиксофт ООД".

Обучението ми е ТУ-София се явява като естествена стъпка в моето образование, тъй като съм завършил средното си образование в Технологично Училище Електронни Системи (ТУЕС), където доста от специалните предмети бяха водени от лектори или асистенти от университета.

Най-запомнящият се за Вас момент в ТУ-София?

Имам много запомнящи се моменти в университета, но безспорно тези, които изникват и до днес в съзнанието ми са първият учебен ден, цялата еуфория около него, дългите и понякога монотонни дни по време на сесиите, но и удовлетворението от взетите изпити, страхотната компания, в която се движехме с колегите и не на последно място мига, в който зърнах за първи път съпругата си.

На какво Ви научи ТУ-София?

Освен техническите знания, които човек безспорно получава в университета може би най-важното, на което се научих е да подхождам към решаването на проблемите систематично, анализирайки ситуацията и вземайки под внимание различните фактори, които влияят в дадената ситуация. 

Кое прави ТУ-София различен от другите университети?

За мен една от основните разлики с други водещи университети бе присъственото провеждане на упражнения, което неминуемо се отразява върху цялостната нагласа и ангажираност към учебния процес.

Какво Ви вдъхнови да изберете сегашната си професия?

Вроденото ми внимание към детайлите, забелязването на различното, но не на последно място и интуицията ми, която неведнъж ме е насочвала към области, в които могат да бъдат очаквани проблеми.

Най-голямото Ви предизвикателство в професионален план?

Най-голямото предизвикателство и до ден днешен си остава успешното интегриране на нов колега в екипа, тъй като тук не става дума за предаване на чисто технически умения, но и намиране на правилното място в екипа на човека, както и умението да достигнеш до него и да спечелиш доверието му.

В същото време точно това е и дейността, която ми носи най-голямото удовлетворение, особено пък когато говорим за колеги, които идват от място извън IT сферата и са успели да разгърнат скрития си до този момент потенциал.

 

Вашата философия за успешна реализация?

Систематично и целеустремено подхождане към решаването на всеки един проблем, бил той в професионален или житейски план.

 

Най-ценният съвет, който получихте от живота до момента?

Няма нищо на този свят, което можем да си позволим да приемем за даденост. 

Какъв съвет бихте предложили на младите висшисти, които сега се дипломират?

Изграждайте кариерата си стъпка по стъпка. Минете през всички нива на развитие, защото няма нищо по-некомфортно от това да стигнете до позиция, на която трябва да работите с хора и дори да ги ръководите без да имате нужната компетенция да разбирате от това, с което се занимават.

Защо е важно за възпитаниците да останат във връзка с университета и колегите си?

Рано или късно пътищата ви в професионален план ще се преплетат, затова едно хубаво предимство би било вече да познавате част от „новите“ хора, с които неминуемо ще се срещнете.