Филип Генев

Software Engineer

Филип Генев

Какво ви накара да учите в ТУ-София?

Казвам се Филип Генев. Възпитаник съм на Технически университет - София, като завърших бакалавърската си степен през 2016 година във Факултета по компютърни системи и управление, специалност Компютърни системи и технологии с професионална квалификация Компютърен инженер. През 2020г., отново в ТУ-София, защитих успешно своята магистърска степен, специалност Компютърно и софтуерно инженерство във Факултета по Kомпютърни системи и технологии.

Стартирах кариерата си в ИТ индустрията в средата на 2015 година, като вече 2 години имам удоволствието да съм част от екипа на Мобайл Уейв Солюшънс в ролята си на Software Engineer.

Като основен програмен език в ежедневната си работа използвам Python, а в допълнение към него имам пъстър набор от инструменти, библиотеки и технологии. Някои от тях са - Docker, Jenkins, AWS сървисите - EC2, ECS, S3, Kinesis, SQS, Lambda, DynamoDB.

Честно казано бях решил да уча в ТУ-София още от 11 клас, подготвяйки се от по-раничко за предстоящите матури и кандидатстудентски изпити. Много обичах  математиката и логическото мислене и ТУ-София беше възможно най-подходящото място за мен. Спомням си, че още на предварителния изпит изкарах доста висока оценка, която ми гарантираше влизането в така желаната от мен специалност, но за да съм сигурен, че ще успея, се явих и на редовнен такъв, където си подобрих резултата. Бих казал, че това беше първото постижение по стълбичката на живота с непрестанните предизвикателства.

Най-запомнящият се за Вас момент в ТУ-София?

Би ми било трудно да кажа, че е бил само един. През годините прекарани в ТУ-София имах възможността да се запозная с много различни и интересни хора, като заедно успяхме да сътворим много силни и запомнящи се моменти.

 

На какво Ви научи ТУ-София?

ТУ-София ми даде доста ценни уроци за предстоящото в живота. Освен знанията, които получих, за да мога да стартирам професионалната си кариера, ТУ-София ме научи на постоянство, упоритост и дисциплина. Той е като мини вариант на реалния живот -  подлага те на всевъзможни изпитания, с които ти трябва да съумееш да се справиш. Има моменти, в които ти се иска да се откажеш, но разбира се това никога не е валидна опция - трябва да продължиш, да пробваш друг подход и да положиш повече труд. 

Кое прави ТУ-София различен от другите университети?

Възможността да се докоснеш практически до нещата. 

Какво Ви вдъхнови да изберете сегашната си професия?

Винаги съм харесвал точните науки и динамиката. Това са нещата, които наклониха везните да избера професията си. 

Най-голямото Ви предизвикателство в професионален план?

Постоянното изникване на нови и разнообразни технологии и съответно постоянното наваксване, за да си в крак с актуалното.

 

Вашата философия за успешна реализация?

Професионалният път (а и не само) е осеян винаги с много постижения, но и падения. Важното е и в двата случая да се запази така необходимата воля и постоянство и да не се спираме пред нищо.

Най-ценният съвет, който получихте от живота до момента?

Няма лесен път за постигане на дадена цел - винаги правилото гласи, че трябва да се положи достатъчно труд и усилия. Действайки по този начин, шансът за неуспех, се свежда до минимум.

Какъв съвет бихте предложили на младите висшисти, които сега се дипломират?

Едно от важните неща, когато стартирате в професията си, е да не се водите само от финансовите облаги. Не спирайте да дерзаете, не спирайте да се развивате и направете така че това, с което се занимавате да Ви стане хоби. След което всичко останало започва да се нарежда от само себе си.

Защо е важно за възпитаниците да останат във връзка с университета и колегите си?

Контактите и взаимоотношенията, които изграждаме в университета са основополагащи. Като студенти, всички имаме равен старт, но след това всеки се развива с различни темпове. Важно е да се поддържа връзката, за да може всеки да има сверен часовник и да има една допълнителна мотивация, която да го кара да постига повече.