Георги Цочев

Инженер в отдел проучване и развитие в ,,Арексим Инженеринг‘‘ ЕАД

Георги Цочев

Какво ви накара да учите в ТУ-София?

Георги Цочев - Завършил 2015, спец. Инженерен дизайн;

Работя в сверата на Шприцване на пластмаси под налягане, като инженер в отдел проучване и развитие в ,,Арексим Инженеринг‘‘ ЕАД

ТУ-София е единственият университет в България, в който може да се изучава специалността "Инженерен дизайн". Доста интересна специалност, която за съжаление обаче трудно може да бъде развита в България.

 

Най-запомнящият се за Вас момент в ТУ-София?

Не бих казал, че има конкретен момент, който е най-запомнящ се. Може би трескавите подготовките за изпитите бяха най-запомнящи се. Имайки предвид материята, с която зе занимавахме в специалността, като графичен и пластичен дизайн не беше възможно за една вечер да научиш нещо и да отидеш подготвен, както често се случваше по някои други специалности. Изискваше се дълга и постоянна работа, но резултатите винаги бяха удоволетворяващи.

На какво Ви научи ТУ-София?

Може би на постоянство и упоритост, да не се отказвам докато нещото с което съм се захванал не стане перфектно.

Кое прави ТУ-София различен от другите университети?

Не съм следвал в друг университет за да мога да направя сравнение. Различното е специалностите, които предлага без аналог за страната.

Какво Ви вдъхнови да изберете сегашната си професия?

Мястото, на което се намира фирмата, в която работя - родният ми град Смолян, бе основната причина да започна работа там. Аз съм от малкото млади хора, които се връщат по родните си места след завършването, за да търсят реализация. Според мен е доста жалко цялото това концентриране на населението в големите градове, и най-вече столицата.

Най-голямото Ви предизвикателство в професионален план?

Ежедневно се сблъсквам с предизвикателства, предвид работата, с която се занимава. През ръцете ми минават модели на детайли на най-различни световни марки, които искат да им бъде обърнато внимание по един или друг начин. А когато се занимаваш с „големите“ в бранша мястото за грешки е минимално. Може би най-голямото предизвикателство до момента е реализирането на една автоматизирана линия в производството ни, за фирма BOSCH. Личното ми участие в проекта бе свързано с дизайна и изграждането в 3D на автоматизацията. Разбира се с усилията на целия екип успяхме да реализираме проекта, който наистина беше много предизвикателен.

Вашата философия за успешна реализация?

Най-важното за успешна реализация е търпение и постоянство. Прибързаните решения не водят до успехи, за това е важно човек да отделя достатъчно време за работата, с която се занимава. Тогава успехите са неизбежни.

Най-ценният съвет, който получихте от живота до момента?

Семейството и приятелите са най-важното нещо в живота. Всичко останало го има по магазините.

Какъв съвет бихте предложили на младите висшисти, които сега се дипломират?

Бих ги посъветвал да се върнат по родните си места, да търсят реализация там, за да подкрепят малкият и среден бизнес извън столицата. В противен случай рано или късно тези населени места ще замрът.

Защо е важно за възпитаниците да останат във връзка с университета и колегите си?

Връзката с колеги и преподаватели може само да бъде от полза за един млад човек, който е в началото на своята кариера. Споделянето на опит с колеги и допитването до преподаватели във въпросната област, които са с по-голям опит може само да помогне.