Стоян Илиев Рамълчанов

Технолог Инструментално Производство в Арексим Инженеринг

Стоян Илиев Рамълчанов

Какво ви накара да учите в ТУ-София?

Име: Стоян Илиев Рамълчанов;

Година на завършване: 2020;

Специалност: Компютърно Проектиране и Технологии в Машиностроенето - Магистър;

Сфера на работа: Производство на пластмасови изделия и шприцформи;

Позиция: Технолог Инструментално Производство.

Това, което ме привлече в ТУ-София е вече утвърденият образователен метод, който е помогнал на толкова много хора да се реализират успешно в избраната сфера. Специалноста "КПТМ" също изигра голяма роля, защото това, което ме влече е именно компютърното проектиране на изделия, шприцформи, машини, както и симулирането на процесите свързани с тяхната изработка.

Най-запомнящият се за Вас момент в ТУ-София?

Първият ми час в ТУ -  София.  Като човек учил в друг университет изпитвах несигурност дали ще успея да поддържам нивото там. Помня как се старах да не изпусна дори и думичка от това, което казваше професора, за да може ако ме пита нещо да му отговоря. Това, което разбрах, е че с достатъчно усилия, можеш да постигнеш всичко.

На какво Ви научи ТУ-София?

Най-важното, на което  ме научи, е че теорията е не по-малко важна от практиката. Бяха ми показани много съвременни методи за развитието на един продукт от концепцията до серийното производство, както и симулационни системи, които могат да предотвратят евентуален проблем преди още да е възникнал.

Кое прави ТУ-София различен от другите университети?

Като човек завършил бакалавърската си степен в друг университет, според мен това, което прави ТУ -  София различен от другите университети са преподавателите, които са с дългогодишен опит в обучението на технически кадри, както и изключителната материална база, в която можеш да видиш и използваш цялото оборудване, за което същевременно четеш.

Какво Ви вдъхнови да изберете сегашната си професия?

От малък ме влекът технологиите и знаех, че искам да се развивам в тази област. Когато започнах работа в Арексим Инженеринг,  като шлосер и виждах с какво се занимават колегите технолози и конструктори разбрах, че искам да се занимавам именно с конструкцията и концепцията на матриците.

Най-голямото Ви предизвикателство в професионален план?

Най-голямото предизвикателство за мен определено беше динамичната и променлива среда, в която почти няма повтаряемост. Тоест трябва да работиш с разбиране, а не на изуст. Постоянното сблъскване с различни проблеми, все по-високите изисквания за качество на клиентите и непрестанната нужда от усъвършенстването в личен план, са ежедневни предизвикателства.

 

Вашата философия за успешна реализация?

Според мен успешната реализация се крие в правилния избор на такава. Когато работиш нещо, което ти е приятно и същевременно търсено, усвояваш нещата много по-бързо. Трябва най-вече да се стремиш да придобиеш умения, които са ценни на пазара на труда, защото ако си добър в нещо, в което и много други, трудно ще пробиеш.

Най-ценният съвет, който получихте от живота до момента?

Най-ценният съвет, който съм получил аз, е че без упорита работа не можеш да постигнеш нищо. Трябва да цениш времето си и да не го пилееш за глупости, да инвестираш в себе си постоянно, и да работиш по целите си всеки ден, за да получиш каквито и да било резултати. Друг начин няма!

Какъв съвет бихте предложили на младите висшисти, които сега се дипломират?

Да работят по специалноста си. Дори в началото да получават по-малко отколкото на друга работа, да стиснат зъби и това да ги мотивира да постигнат резултати по-бързо, за да може да се отплати трудът им. Познавам много хора, които предпочитат по-високото моментно възнаграждение без никакво бъдеще пред възможността да придобият опит по специалноста си. Това е хубаво на момента, но трябва да мислят повече за бъдещето и да го градят от много рано.

Защо е важно за възпитаниците да останат във връзка с университета и колегите си?

В университета създадох връзки и приятелства за цял живот с много компетентни хора в лицето на колегите и преподавателите ми. Говорили сме по общи бъдещи проекти, както и сме си помагали в сегашни ситуации, тъй като всеки има познания в някаква различна област. Именно затова според мен поддържането на връзка с тях е много важно, защото връзките, които създаваш са изключително важни и можете да си бъдете полезни в много случаи.