Стилиян Филипов

Ръководител екип в развоен център

Стилиян Филипов

Какво ви накара да учите в ТУ-София?

Казвам се Стилиян Филипов и се дипломирах като бакалавър (2009) и магистър (2013) във ФЕТТ със специалност микроелектроника. От 2009-та година работя в сферата на електромагнитната съвместимост и високоскоростните интерфейси за пренос на данни. В момента ръководя екипа, занимаващ се с тези проблеми в развоен център на водеща компания за автомобилна електроника.

Винаги са ме влечали инженерните науки, но нямах художествени заложби, за да уча архитектура – и изборът беше ясен. ТУ- София!

Най-запомнящият се за Вас момент в ТУ-София?

Почти ежедневното събиране в стаите на колеги, за да пишем заедно протоколи на ръка! Доста приятелства станаха покрай тази дейност.

 

На какво Ви научи ТУ-София?

Най-важните неща, на които се научаваш, в университета са работата в екип и това как да търсиш и пресяваш информацията по дадена тема. На по-задълбочените технически знания човек се учи в реална работна среда.

Кое прави ТУ-София различен от другите университети?

Множеството съвместни проекти между ТУ и външни компании, по които студенти работят заедно с вече опитни инженери.

Какво Ви вдъхнови да изберете сегашната си професия?

Две неща. Фактът, че електромагнитната съвместимост и high-speed цифровите сигнали ще стават все по-голям (и съответно интересен за решаване) проблем, но и това, че когато бях нает на работа попаднах на изключително компетентни по тези въпроси колеги. Така имах мотивацията, но и реалната практическа възможност да навляза в тази сфера.

Най-голямото Ви предизвикателство в професионален план?

Имплементирането и troubleshooting-а на напълно нови технологии и интерфейси, с които все още никой няма опит.

Вашата философия за успешна реализация?

Учи нещо не защото трябва, а защото ти е интересно. Само така после ще ходиш с удоволствие на работа, а това неминуемо ще допринесе за развитието на компетенции и професионални качества.

Най-ценният съвет, който получихте от живота до момента?

Никой и на нищо не може да бъде научен насила.

Какъв съвет бихте предложили на младите висшисти, които сега се дипломират?

Търсете си предизвикателна работа, на която постоянно ще трябва да учите нови неща, а не такава, за която сте вече много добре подготвен.

Защо е важно за възпитаниците да останат във връзка с университета и колегите си?

Професионалните контакти, възможността за обменяне на опит по конкретни проблеми с колеги и преподаватели. Но и възможността за дискусия и осъвременяване на учебната програма според реалните потребности на индустрията.