Михаил Мичев

Ръководител проекти

Михаил Мичев

Какво ви накара да учите в ТУ-София?

Казвам се Михаил Мичев и се дипломирах по специалност КПТМ към Машинно-технологичния факултет през 2012 г., а през 2015 г. завърших Индустриален мениджмънт към Стопански факултет на Технически университет - София.

Към момента работя като ръководител проекти в механичния отдел на водеща американска компания за разработка на автомобилна електроника.

Фактът, че като дипломиран инженер, имам професия за цял живот. Също така, инженерите сме креативни и изобретателни, създаваме нови продукти използвайки последните технологии, което само по себе си е доста интересно..

Най-запомнящият се за Вас момент в ТУ-София?

Бих определил цялото  следване като един страхотен етап от живота ми. Всичко, от веселите купони с колеги до задоволството след успешно взет труден изпит, та чак до самото дипломиране, беше запомнящо се. Най-ценни за мен, обаче, си остават приятелствата, които създадох там.

На какво Ви научи ТУ-София?

Научих, че дори и най-трудните изпити могат да бъдат взети сравнително лесно, ако човек положи усилиe и се подготви. Това важи с пълна сила и за всички предизвикателства, които ни поднася животът.

Кое прави ТУ-София различен от другите университети?

Добрата база на университета. Там студентите могат да работят на съвременни машини и да проектират детайли с най-модерните 3Д софтуери. Практическата част е изключително важна за всеки бъдещ инженер.

Какво Ви вдъхнови да изберете сегашната си професия?

Възможността да превърна идеята в реалност, черновата - в продукт. Да ръководя както проекта, така и екип от професионалисти и заедно да създаваме иновативни продукти за най-добрите автомобилни производители.
 

Най-голямото Ви предизвикателство в професионален план?

Ефективната комуникация с различните екипи и локации. В своята същност хората сме много различни един от друг, с различни принципи, ценности, умения и мотивация. Понякога е доста трудно да прокараш идея, дори тя да е за доброто на проекта или компанията.  

Вашата философия за успешна реализация?

На първо място - здрава работа. Няма как да се реализираш, ако не даваш всичко от себе си! Трябва и кураж, за да преследваш целите си. Също така, упорство, за да не се отказваш дори и в най-трудните моменти.

Най-ценният съвет, който получихте от живота до момента?

Животът със сигурност е най-добрият учител и човек се учи докато е жив. Трудно ми е да определя най-важния урок, който съм научил, но може би това е, че няма невъзможни неща! Ако човек вярва в себе си, готов е да извърви допълнителния километър и никога не се предава, може да постигне абсолютно всичко. Да осъществи целите си и да сбъдне мечтите си.

Какъв съвет бихте предложили на младите висшисти, които сега се дипломират?

Да започнат работа, която да ги вдъхновява и развива като професионалисти. Възможността за развитие е много по-важна от заплащането, особено в началото на кариерата. Затова да потърсят компания,  която от една страна да предлага интересна, предизвикателна позиция и от друга - поле за изява и кариерно израстване. Да не спират да търсят докато не намерят правилното място за тях.

Защо е важно за възпитаниците да останат във връзка с университета и колегите си?

Заради принципа на реципрочност. Както ние сме научили много по време на нашето следване, би било чудесно да върнем жеста и да помогнем, с каквото можем.