Пламен Иванов

ДОКТОР ПО КОМУНИКАЦИОННА И КОМПЮТЪРНА ТЕХНИКА, ТУ - СОФИЯ

Пламен Иванов

Какво ви накара да учите в ТУ-София?

2002 – бакалавър инженер по Компютърни системи и технологии, ТУ-София

2005 – магистър инженер по Компютърни системи и технологии, ТУ-София

2013 – доктор по Комуникационна и компютърна техника, ТУ-София

2018 – магистър (с отличие) Business Management, Technology and Innovation, The University of Sheffield

В момента се занимавам с няколко различни неща и то в няколко области, защото аз лично смятам, че един професионалист за да се развива и продължи да е такъв по-дълго време трябва да разшири и разнообрази спектъра си от компетенции и умения. Първата ми работа е като старши консултант Управление на ИТ услуги и системи към дъщерното дружество Нозер България на Швейцарската компания Frox AG. Втората ми е като трейнър по Управление на ИТ процеси и услуги към Ню Хърайзънс България. Третата е като собственик и управляващ партньор на Гамифино (Gamifinno) ООД (www.gamifinno.com), която основахме и работим заедно с моя съдружник Здравко Ботушанов. В Гамифино водим обучения, правим консултации и разработваме решения за креативност, мотивация, иновативност и игровизация. Допълнително, водя и лекции като гост-лектор в ТУ-София.

Други интересни професионални факти за мен включват няколко отличия и професионални постижения като специална грамота в конкурса за наградата „Джон Атанасов” 2014 връчена от Президента на РБ „за прилагане на научни постижения в практиката“, четири патента подадени съвместно с HP, отличени статиите в конкурси за най-добра статия на списание CIO (в България) и много други в областта на иновациите и лидерството.

Честно казано ме насочи мои много близък роднина, който ни препоръча навремето ТУ-София като един от топ университетите в България и перспективността на специалността Компютърни системи и технологии. За мен, това беше един от най-добрите съвети, които съм получавал до момента в живота ми, защото ми предостави възможност да изградя така важните основи върху, които да се развивам като професионалист. Допълнително тук се и запознах с моята прекрасна съпруга, с която се заедно повече от 20 години.

Най-запомнящият се за Вас момент в ТУ-София?

Определено е когато се запознах с моята съпруга, както и първият път когато не успях да си взема изпит, по Физика 1,  още през първия семестър, така осъзнаваш в самото началото колко взискателни са предметите и изискванията да полагаш повече усилия и време, което за мен беше много поучително.

На какво Ви научи ТУ-София?

Да се справям с трудностите и изучавам различни дисциплини, което както вече споменах, за мен е изключително важен опит, които е необходим  за изграждането на един добър специалист в дългосрочен план.

Кое прави ТУ-София различен от другите университети?

Обучението във ТУ много ми помогна най-вече благодарение на широко профилното инженерно обучение, което разширява професионалния мироглед и предоставя възможности за развитие в много области.

Какво Ви вдъхнови да изберете сегашната си професия?

Тук ще отговоря от перспективата на моята компания Гамифино, а именно работата с хора и помагането им да преоткрият, особено в съвременния напрегнат и на скорост живот, собствените им креативни и иновативните възможности. Ние постоянно наблюдаваме как хората, които работят заедно масово не се познават, не са ангажирани с работата си и имат много неправилно разбиране какво е иновация и как да я постигнат. Именно за това, след нашето съдействие, те се удивляват какво могат да постигнат, а за нас няма по-голяма радост от това, че ние сме допринесли, макар и малко, за тези резултати. Важно е не само знанието, което ние трупаме, а ключовото за успеха е неговото правилно и пълноценно приложение. Именно тук ние от Гамифино сме си поставили изключително големи цели не само да помогнем на компаниите да подобрят мотивацията, креативността и иновативността на служителите им, но и това да стане по максимално забавен и ангажиращ начин.  

Най-голямото Ви предизвикателство в професионален план?

Честно казано, много са. От намирането на наистина предизвикателни проекти, отговорни компании отворени към нови неща и ценящи служители си, до работата с хора, които са много слабо ангажирани към работата си и работодателите си. Но с много упоритост и правилен подход, лично аз смятам, че всяко едно от тях може да се пребори, като изключително важен е и оптимизма и постоянството.

Вашата философия за успешна реализация?

Трябва да обичаш предизвикателствата и никога не се отказва от постигането на целите, които си е поставил, а те трябва да са големи, защото масово хората си поставят ниски цели. Следвам максимите: „Че единствените ограничения са само тези, които ние сами си поставяме“ и „Който учи, той ще сполучи“.

Допълнително, смята, че за да постигнем по-добри условия на живот е необходимо много повече работа по различни предизвикателни, интересни и иновативни проекти, където да се прилагат пълноценно нашите умения, знания, опит, но и където работата по тях се оценява адекватно, и предоставят възможност за развитие. Вярвам, че ако всички работим заедно и с дългогодишна перспектива можем да постигнем по-добри и дълготрайни резултати.

Най-ценният съвет, който получихте от живота до момента?

Както вече споменах, да започна висшето си образование в ТУ-София, ФКСУ, специалност КСТ. Друг, които беше супер полезен, е „не чакай, а действай“. Никога да не чакаш някои да ти помогне, а сам да се бориш, независимо колко е трудна, за да постигнеш нещо. Колкото е по-трудно, още по-добре, защото така ще научиш супер много неща.

Какъв съвет бихте предложили на младите висшисти, които сега се дипломират?

Постоянно да търсят начини да се развиват и предизвикват себе си, собствените си знания, умения и винаги да си поставят високи цели, да не имитират никой, а да бъдат себе си. Изключително важно нещо е да наблягат на т.н. меки умения (soft skills), защото технологиите се променят прекалено бързо, и ако имат изградени правилните умения като: креативност, критично мислене, иновативност, анализ и разрешаване на проблеми, работа в екип, работа и управление на промени, винаги ще могат да се справят с постоянните промени, с които ще се сблъскват постоянно. И да не забравят, винаги да се забавляват с това, което правят, иначе това не е тяхната професия.

Защо е важно за възпитаниците да останат във връзка с университета и колегите си?

Първо, и може би най-важното, за да споделят своя опит било то като гост-лектори, ментори на курсови проекти, работа по съвместни проекти и т.н. Второ, да реализират така важния мост между бизнеса и университетите, защото много лесно е да критикуваш от страни, но по-смисленото е да се работи съвместно. Не случайно моята фирма Гамифино си сътрудничи с ТУ-София ФПМИ за практически лекции и най-новия ни проекти е разработването на нов акредитиран предмет, в които да споделяме нашия опит и знания. Специални благодарности и адмирации за това на проф. Пламенка Боровска и доц. Десислава Иванова и тяхната прекрасна и всеотдайна работа в тази посока. За мен това е правилния начин за устойчивото развитие на всеки един университет и по-ефективно образование.