Елена Николова

Математик

Елена Николова

Какво ви накара да учите в ТУ-София?

Година на дипломиране бакалавър и завършена специалност: 2019 – Приложна математика и информатика

Година на дипломиране магистър и специалност: 2021 – Приложна математика

Област в която работите: Информационни технологии - Разработка/поддръжка на софтуер
Позиция, която заемате: Математик

Избрах ТУ София, тъй като винаги съм имала афинитет и силен интерес към точните науки, а специалността, която си харесах, беше „Приложна математика и информатика“, тъй която тя застъпва любимата ми математиката с нейните многобройни приложения – в инженерството, икономиката, финансите, оптимирането и най-важното - в сферата на информатиката и информационните технологии.

Най-запомнящият се за Вас момент в ТУ-София?

Участията в олимпиади определено са най-приятният и запомнящ се за мен спомен, тъй като те са повод да се събереш със състуденти в неформална обстановка, но все пак със смислена цел, да работиш заедно с мотивирани хора и да бориш сложни задачи с тях, но не като конкурент, а като един отбор.

На какво Ви научи ТУ-София?

На математика.. но не само. Научи ме, че най-важното не е само фактологията и информацията, която знаеш, ами способността да търсиш, да не се притесняваш да задаваш въпроси и да се адаптираш и ориентираш бързо в нови  непознати ситуации.

Кое прави ТУ-София различен от другите университети?

Личното отношение към студентите и възможностите, които той предлага. Моят опит показа, че когато един студент се интересува, има желание и въпроси, винаги ще получи търсените отговори и съдействие. По време на следването си, всеки судент може да се възползва от многобройни стипендии, олимпиади, европейски програми, Еразъм+, участия в клубове и дори научни конференции. Наистина в ТУ - София достъпът до всяко от изброените мероприятия е лесен и отворен за всеки.

Какво Ви вдъхнови да изберете сегашната си професия?

Разнообразието от предмети, които изучавах в университета, ми даде добър обзор на сферите, в които мога да се развия. Професията „Математик“ е толкова многовалентна, че с радост мога да кажа, че избирам не една посока за цял живот, а широк набор от възможности. Какво по-голямо вдъхновение от мисълта, че с избора на професия не се ограничваш, ами оставяш десетки отворени врати?

Най-голямото Ви предизвикателство в професионален план?

Тъй като започнах работа съвсем скоро, смятам, че тепърва ми предстои да разбера отговора на този въпрос.

Вашата философия за успешна реализация?

Да бъдеш любопитен и заинтересован от това, с което се занимаваш, но и честен с колегите и със себе си с кое можеш да се справиш и кога имаш нужда от помощ. Смятам, че тези качества се ценят високо в работата и няма как да останат незабелязани.

 

Най-ценният съвет, който получихте от живота до момента?

Нещата никога не се получават, както си ги планирал. Стига винаги да си активен и да анализираш ситуацията, в която се намираш в момента, пътят може и да се промени, но пък крайната дестинация понякога е дори по-добра, отколкото си очаквал.

Какъв съвет бихте предложили на младите висшисти, които сега се дипломират?

Да не се задоволяват само със степента „Бакалавър“ и  да продължават да бъдат любопитни и да се учат не само в рамките на университета, не само в сферата, която са си избрали, ами винаги, във всякаква обстановка и от всеки човек.

Защо е важно за възпитаниците да останат във връзка с университета и колегите си?

Възможностите в ТУ -София са многобройни и смятам, че опита на един „ветеран“ може много да помогне на студентите. Например да ги насочи към програмите и стипендиите, за които могат да кандидатстват, да отговори на въпросите, с които той сам се е сблъскал по време на следването си или да даде идеи за бъдеща реализация от своята по-информирана позиция.