Георги Близнаков

Functional Safety инженер

Георги Близнаков

Какво ви накара да учите в ТУ-София?

Казвам се Георги Близнаков. Дипломирах се през 2015 година. Завърших факултет Автоматика, специалност „Автоматика, информационна и управляваща техника“; бакалавър „Информационна измервателна техника“; магистър „Индустриална управляваща техника“. В момента работя като Functional Safety инженер в американска компания за автомобилна електроника.

Винаги съм имал силно изразено логическо мислене. Веднъж един съученик ми каза -„Трябва да учиш в Техническия университет - София“. След като проучих в интернет, какви възможности за образование предлага университета, се убедих, че това е „моето нещо“.

 

 

Най-запомнящият се за Вас момент в ТУ-София?

Те са много. Имах удоволствието да уча със страхотни колеги, с които и до ден днешен сме приятели. Никога няма да забравя как една вечер с цялата група писахме заедно курсов проект от 18 часа до 7 часа сутринта на другият ден. Имахме изключителен колектив и ни се получаваха нещата.

 

На какво Ви научи ТУ-София?

Когато имаш желание и си готов да работиш здраво, колкото и да е трудна задачата, можеш да постигнеш всичко!

 

Кое прави ТУ-София различен от другите университети?

Многото различни възможности за развитие и световно признатата диплома. Дисциплините, които се изучават, те учат как да  решаваш трудни задачи, както в работна среда така и в живота.

 

Какво Ви вдъхнови да изберете сегашната си професия?

По цял свят, ежедневно се случват многобройни инциденти с автомобили. Възможността да допринасям за безопасността на автомобилите и хората е това, което ме вдъхновява в работата ми. Особено мотивиращо е да знам, че съм участвал в създаването на колите на бъдещето.

Най-голямото Ви предизвикателство в професионален план?

Автомобилният сектор започна да се развива много бързо, още повече с навлизането на автономните и електрическите автомобили. Като Functional Safety инженер, отговарящ за системите за сигурност в автомобила, е важно да поддържам и разширявам знанията си в области като хардуер, софтуер, системи, производство и управление.

Вашата философия за успешна реализация?

Всичко опира до това да си готов да работиш здраво, да вярваш в себе си и разбира се - да си готов да учиш нови неща!

Най-ценният съвет, който получихте от живота до момента?

С търпение, постоянство и работа всичко се постига!

Какъв съвет бихте предложили на младите висшисти, които сега се дипломират?

Да бъдат проактивни, да вярват в себе си и да преследват мечтите си!

Защо е важно за възпитаниците да останат във връзка с университета и колегите си?

Защото това ти дава изключително богатство. Общуването с интелигентни хора неминуемо води до личносттно израстване, а и винаги ще имаш човек, който може да те насочи и помогне да си намериш работа.