Боян Шанов

Специалист обучения в американска компания

Боян Шанов

Какво ви накара да учите в ТУ-София?

Казвам се Боян Шанов, през 2004 се дипломирах със степен магистър във факултета по Електроинженерство на френски език. В момента работя като специалист обучения в американска компания за автомобилна електроника.

Възможността да добия инженерни знания и да продължа усъвършенстването на френскя език, който овладях през гимназиалното ми образование бяха водещите фактори за избор на университет и факултет.

Най-запомнящият се за Вас момент в ТУ-София?

Когато представях дипломната си работа за магистър, по въпросите на журито и готовността ми да отговоря на тях разбрах, че наистина съм готов да напусна университетската скамейка и да поема по пътя към лична реализация. Беше невероятно силно чувство на свобода и сигурност за бъдещето.

На какво Ви научи ТУ-София?

Благодарение на стажовете във френски университети след втори курс успях да разбера сравнително бързо нуждата от самоподготовка в динамично променящите се технологични дисциплини. Дадох си сметка, че независимо от нивото на материалната база и преподавателите успехът в по-голямата си част е дисциплина и непрекъснато самостоятелно търсене на знания.

Кое прави ТУ-София различен от другите университети?

Не мога да сравня ТУ-София с други университети, тъй като не познавам от опит методите на преподаване и материалната база другаде. Когато аз се обучавах в ТУ-София основна разлика бе наличието на лаборатории и оборудване, които позволяваха пълноценни практически занятия.

Какво Ви вдъхнови да изберете сегашната си професия?

Желанието ми да споделям знания.

Най-голямото Ви предизвикателство в професионален план?

Най-голямото предизвикателство за мен в професионален план бе преходът от работа с технологии към работа предимно с хора.

Вашата философия за успешна реализация?

Най-добре се реализират хора и екипи, които  работят като малка самостоятелна организация с атрактивно портфолио, позитивен имидж, постоянно усъвършенстване на уменията за работа и високо качество на предлагания продукт или услуга.

Най-ценният съвет, който получихте от живота до момента?

Много са, но един от хубавите е всеки ден да правя по едно нещо, от което ме е страх.

Какъв съвет бихте предложили на младите висшисти, които сега се дипломират?

Специално на завършващите технически специалности бих препоръчал да се развиват в посока работа с хора и ефективна комуникация, тъй като колкото и добри идеи да имат, ако не умеят да ги представят адекватно те няма да бъдат реализирани.

Защо е важно за възпитаниците да останат във връзка с университета и колегите си?

Връзката между завършили студенти и университетите е ценна най-вече с това, че позволява по-точно фокусиране на учебния материал върху най-използваните съвременни технологии. Освен това колкото по-интензивни и разнообразни са срещите между инженери, преподаватели и студенти, толкова по-силна е мотивацията на студентите, защото виждат директно смисъла от солидна база знания и умения, която да им позволи един ден да се включат уверено в сложните проблеми на високотехнологичните индустрии.