Александра Гужгулова

ръководител Човешки ресурси

Александра Гужгулова

Какво ви накара да учите в ТУ-София?

Александра Гужгулова, Завърших ТУ София 2008 г., с две магистърски степени - магистратура ФЕТТ с профил микроелектроника и магистратура Стопанско управление, с профил Управление на човешките ресурси

В момента съм ръководител Човешки ресурси в софийския офис на американска компания за разработка на автомобилна електроника.

От малка се интересувах от технологии и това беше за мен най-подходящото място, за да получа интересното за мен образование. С времето разбрах, че обичам да работя с хора, затова се насочих и към Стопанско управление.

Най-запомнящият се за Вас момент в ТУ-София?

Има много моменти, които помня- от страхотните приятели, които намерих сред колегите, до страхотни преподаватели, които имах и от които научих много.

На какво Ви научи ТУ-София?

Освен разбира се теорията, която изучавах, се научих да общувам свободно с много хора и да създавам контакти, които са полезни за бъдещето. Преминаването от училище към университета е сериозна стъпка и аз се научих да бъда самостоятелна, да се справям с предизвикателства, да отстоявам позицията си и да се аргмументирам. Също така осъзнах, с какво искам да се занимавам в кариерата си, кои са ми основните силни черти и върху какво трябва да работя.

Кое прави ТУ-София различен от другите университети?

Силната техническа насоченост е основният плюс на университета.

Какво Ви вдъхнови да изберете сегашната си професия?

Някои от предметите, които изучавах бяха изключително интересни за мен и дадоха посока за моя избор на професия.

Най-голямото Ви предизвикателство в професионален план?

Аз работя с хора, това само по себе си е изключително голямо предизвикателство. Хората са различни и е много трудно да избереш правилния подход към всеки един.

Вашата философия за успешна реализация?

Човек трябва да се самоанализира и постоянно да се развива. Да не търси вина в обстоятелствата и другите хора, а да търси възможностите за подобрение и справяне с трудностите. 

Най-ценният съвет, който получихте от живота до момента?

Няма лесен начин.

Какъв съвет бихте предложили на младите висшисти, които сега се дипломират?

Да бъдат любознателни и винаги да се опитват да научат нещо ново от всяка ситуация.

Защо е важно за възпитаниците да останат във връзка с университета и колегите си?

Защото това са връзки, които са ценни за бъдещето. Помагат ни в обмяна на опит и знания, споделяне на добри практики и обратна връзка. От друга страна така университетът ще има актуална информация за бизнеса и ще може да се движи в крак с актуалните тенденции.