Сияна Иванова

Storage TEC Engineer I

Сияна Иванова

Стъпките, които предприехте, за да се реализирате в професионален план?

Казвам се Сияна Иванова, на 22 години. Студентка съм в Технически университет- София. Тази година ще бъда 4 курс, специалност Телекомуникации. Работя в Hewlett Packard Enterprise от началото на 2019 г. като  в началото започнах на стажантска позиция. След приключването на стажа ми беше предложена постоянна позиция като Storage TEC Engineer I.

Стъпките, които предприех в професионален план за моята реалзация, са да натрупам нужния опит, за да съм сигурна в своите качества  и възможности. Извън университета записах и допълнителни курсове, които биха ми помогнали в професионален план.

Типичните предизвикателства в областта, в която работите?

За да се справяш успешно в областта на комуникациите и технологиите, трябва да имаш желание и мотивация винаги да научаваш нови неша, тъй като в днешно време технологиите се развиват изключително бързо. Но това също така е голямо предимство, тъй като по този начин работата никога не би могла да бъде скучна и имаш възможност да си поставяш нови цели, които да постигаш. Това би могло винаги да поддържа знанията и дори да ги задълбочава.

Вашите бъдещи цели в професионален план?

Моите цели в професионален план са да се развивам в сферата на IT и телекомуникациите, като за тази цел се стремя непрекъснато да се квалифицирам и да набирам нужния опит, за да съм конкурентноспособна в тази област.

Какво научихте от досегашния си опит?

От макар и краткия ми опит досега научих, че са нужни както теоретични, така и практически знания, за да можеш да си успешен и да си сигурен във визможностите си. Трябва винаги да се информираш за всякакви новости и  не трябва да се отказваш от изникващите трудности в работен план. Точно те трябва да те мотивират, да те предизвикват да научиш нови неща и да ставаш все по-добър в професията, която си избрал. По този начин откриваш и много свои качества, които не си подозирал, че имаш. Всяка преодоляна трудност в работата трябва да те кара да се чувстваш пълноценен и да се мотивираш от успеха, който си постигнал досега, но и да продължаваш да си поставяш нови и нови цели.

Какъв съвет бихте дали на студентите, които са в самото начало на тяхната професионална кариера?

Студентите, които са още в началото на тяхната кариера и обучение, бих посъветвала да не спират да се осъвършенстват, да разширяват познанията си и да са постоянни. Поставянето на цели в дългосрочен план би им помогнало да се развиват. Стажовете и практиките, които се предлагат, са възможност за натрупване на опит и по-лесна реализация в бъдеще. Колкото по-рано започнат да търсят начин за реализация, толкова повече възможности биха им се отворили в бъдеще. Едно от важните неща е да натрупат нужната практика, за да се чувстват сигурни и пълноценни!