Росица Клинкачева

Ръководител на отдел качество

Росица Клинкачева

Какво ви накара да учите в ТУ-София?

Това, което ме накара да уча в ТУ-София, са интересните специалности, които дават шанс за добро кариерно развитие.

Най-запомнящият се за Вас момент в ТУ-София?

Най-запомнящият се момент за мен в ТУ-София беше защитата на дипломната ми работа за степен „Бакалавър“ през 2012 година. Бях много развълнувана, защото за първи път трябваше да се изправя пред толкова много хора и да отговарям на въпроси от всички сфери на обучението. Това беше много важен ден за мен и старт на професионалното ми развитие след това.

На какво Ви научи ТУ-София?

В личен план мога да кажа, че ТУ-София определено ме научи на търпение, постоянство, упоритост и ангажираност. А като специалист получих нужните технически знания, които ми помагат ежедневно в работата.

Кое прави ТУ-София различен от другите университети?

Нямам много наблюдения, но мога да кажа, че инженерите, учили в ТУ-София, се отличават от останалите  с добре развитото си логическо мислене и справяне в трудни ситуации.

Какво Ви вдъхнови да изберете сегашната си професия?

Да работя в отдела по качество на компания като Интегрейтид Микро-Електроникс България е огромно предизвикателство и това ме мотивира сутрин да отивам на работа. Ежедневно се сблъсквам с всякакви ситуации, хора, проблеми и именно в това е „чара“ на професията – всеки ден учиш нови и нови неща, които те изграждат не само като специалист, но и като човек.

Най-голямото Ви предизвикателство в професионален план?

Най-голямото предизвикателство за мен в професионален план е да се докажа като истински лидер на екипа, с който работя. Хората са  различни и трябва да намирам  подход към всеки един, така че той или тя да идва с желание на работа и да се изгради като добър специалист.

Вашата философия за успешна реализация?

Това определено са постоянство, упоритост и търпение. Без тези неща няма как човек да успее да се реализира успешно в сферата, в която иска да работи. Както вече споменах трябва да имаш и подход към хората, тъй като постиженията на един човек не се дължат изцяло на самия него, но и на екипа, с който работи.

Най-ценният съвет, който получихте от живота до момента?

Най-ценният съвет, който съм получила от живота, е че преди всичко трябва да си добър човек и че никога няма да си напълно щастлив, ако получаваш всичко на готово без да положиш никакви усилия за това.

Какъв съвет бихте предложили на младите висшисти, които сега се дипломират?

Бих им казала да не спират да следват мечтите си и да се трудят упорито, за да ги постигнат, защото никой друг няма да ги сбъдне вместо тях. Също така бих им казала да не се отказват в трудни ситуации, защото точно тогава човек доказва на себе си колко много може да постигне с труд и постоянство.

Защо е важно за възпитаниците да останат във връзка с университета и колегите си?

Това е изключително важно, защото там работят хора с много опит и знания. На мен, както и на мои колеги, ни се е случвало да имаме казус в работата, който не можем да разрешим сами и сме се допитвали до наши преподаватели от университета, които са ни помогнали.